Haastattelussa: Renee Honkanen, Hankintavastaava

Kerro itsestäsi

Olen Renee Honkanen. Olen äiti ja nykyisin myös isoäiti. Lapsenlapseni ovat silmäteriäni. Työurani olen tehnyt matkailualan ammattilaisena eri matkatoimistoissa ja varustamoissa. Aloitin ruoka-avussa vapaaehtoisena toimimisen lähes 13 vuotta sitten Varissuon Uudessa pesulassa ja koska olin joutunut jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle jouduttuani pahaan kolariin vapaaehtoisena toimiminen sopi elämäntilanteeseeni täydellisesti.

Miten päädyit yhdistykseen?

Päädyin yhdistykseen viekkaudella ja vääryydellä toki, hyvässä mielessä. Mertsi Årling pyysi minua tulemaan kokoukseen vain tutustumaan ja katsomaan toimintaa. Kokouksessa silloinen sihteeri ilmoitti jäävänsä pois raskauden vuoksi ja yllättäen kokous valitsi minut yksimielisesti Operaatio Ruokakassin sihteeriksi.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on ollut se, että on pääsyt tapaamaan valtavasti ihmisiä, mikä on avartanut omaa elämää. Työtä on tehty paljon sen eteen, että Operaatio Ruokakassi on tullut mukaan ruoka-aputoimintaan. Yhteistyökumppaneiden löytäminen oli varsinaista salapoliisityötä ja ensimmäiset vuodet työtä oikeiden ihmisten tavoittamiseksi tehtiin taukoamatta. Kova työ on tuottanut tulosta sillä nykyään ihanat yhteistyökumppanimme ottavat usein Operaatio Ruokakassiin itse yhteyttä kun heillä on tarjota ruoka-apua.

Mitä työskentely yhdistyksessä on opettanut sinulle?

Olen oppinut ymmärtämään ja näkemään useampia puolia yhteiskunnastamme. Olen tehnyt työtä Operaatio Ruokakassissa täydellä sydämellä. Avun saajan etu on aina ollut kaiken edellä. Rakkaus lähimmäisiä kohtaan on saanut uuden merkityksen.

Miten työkaverisi kuvailisivat sinua?

Sekopääksi, höpsöksi ja liian impulsiiviseksi. He sanoisivat, että puhun aina ennen kuin ajattelen.

Mitkä ovat Operaatio Ruokakassi ry:n vahvuudet?

Yhdistyksen vahvuus on aitous. Teemme kaikki aidosti isolla sydämellä tätä työtä. Yleensä firmojen täytyy tuottaa ja tehdä tulosta. Meidän ei tarvitse, jonka vuoksi voimme olla täysin aitoja. Henkilökunta, vapaaehtoiset, työvoimapoliittisesti palkatut tai rikosseuraamusviraston kautta tulleet työntekijät ovat jokainen ainutlaatuisia ja jokainen Operaatio Ruokakassin työntekijä on tasavertainen.

Mitkä ovat isoimmat haasteet, jotka yhdistys kohtaa tänä vuonna?

Huolestuttava ja vakava Operaatio Ruokakassin talous tilanne sekä selviytyminen monenlaisista korona-tilanteen tuomista haasteista. Toiminnan pyörittäminen maksaa yllättävän paljon. Yhteistyökumppanit eivät tuo lahjoituksia meille, vaan kaikki haetaan omalla kalustolla. Turun alueella ei ole enää suuria logistiikkakeskuksia, jonka vuoksi joudumme hakemaan yli 60% lahjoituksista pitkien matkojen päästä. Sanoisin myös, että kalustomme parasta ennen päiväys on mennyt umpeen ja kaluston pysyminen kasassa on vain ajan kysymys. Jokin aika sitten yhden pakettiauton ajaessa pihaan siitä tippui ovi maahan.

Ruuan riittävyys on myös haaste. Haluamme, että ruoka-avun hakijat saavat oikeasti riittävän määrän ruokaa. Hävikkiä yritetään tehostetusti vähentää mikä näkyy meillä niin, että lahjoituksia tulee vähemmän. Uusia yhteistyökumppaneita ja resursseja tarvitaan, mutta koska ruuan hakemisen kustannukset ovat niin suuret, se ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Mitkä asiat motivoivat sinua työssäsi?

Työn vaikuttavuus motivoi minua. Tämä on työtä, millä on oikeasti merkitys. Silloin kuin Operaatio Ruokakassin toiminta käynnistyi, Uusipesulassa vuonna 2007 katsoimme oven raosta, että ulkona odotti noin 40-50 ihmistä. Nykyään samaisessa paikassa käy joskus jopa 500 ihmistä hakemassa ruoka-apua.